dimarts, 17 de febrer del 2015

                                         CANVI CLIMÀTICA

QUE ES?

El canvi climàtic es qualsevol variació global del clima de la terra ja sigui per causes naturals o humanes influint sobre tots els paràmetres climàtics, temperatura, precipitacions i nuvolositat.

 QUINA CAUSA CREA?

El canvi climàtic el causa l’excès de gasos d’efecte hivernacle (GEH) que s’han acumulat a l’atmosfera els darrers 150 anys. Els GEH, principalment vapor d’aigua, diòxid de carboni, metà i òxid nitrós envolten la terra com una manta transparent que manté la temperatura a un nivell que fa el planeta habitable, al voltant dels 15ºC de promig.


CONSEQUENCIES 

 1. Augment de la temperatura terrestre
La principal conseqüència del canvi climàtic és l'augment de la temperatura de la Terra. La tendència d'escalfament dels darrers 50 anys ha estat de 0,13 ªC, gairebé el doble que per als últims cent anys. L'increment total des de 1850-1899 fins 2001-2005 ha estat de 0,76ºC. Si continua amb la tendència actual d'emissions de gasos d'efecte hivernacle es preveu que la temperatura mitjana global pugui arribar a augmentar fins 4ºC per al 2050.

2. Canvis en la capa de neu, gel i sòl gelat
Els pols cada vegada s'estan fonent a major velocitat, el que està produint una inestabilitat del sòl i de les allaus rocoses. Segons noves dades científiques, les pèrdues en les plaques de gel de Groenlàndia i l'Antàrtida han fet que el nivell del mar augmenti considerablement en els últims anys.

3. Augment del nivell i de la temperatura del mar
El nivell mitjà de crescuda ha estat de 1,8mm / any entre 1961 i 2003. Fet que està posant en perill a una sèrie de ciutats que es troben situades a la vora dels rius o dels propis oceans. Seria el cas del propi Santander i de tots els municipis càntabres que es troben a primera línia de mar.

La temperatura de l'aigua dels oceans també ha augmentat el que ha donat com a resultat l'acidificació dels mateixos, posant en perill a nombroses espècies animals i vegetals que hi habiten.

4. Augment de la freqüència i intensitat dels fenòmens meteorològics extrems
Fortes onades de calor, precipitacions, inundacions, sequeres, etc. són alguns dels fenòmens que ja s'han deixat notar en el nostre planeta i que estaran presents amb més freqüència si no s'aconsegueixen reduir considerablement les emissions de gasos d'efecte hivernacle a tot el món.

5. Perill d'extinció de nombroses espècies animals i vegetals
Entre un 20% i un 30% de les espècies vegetals i animals podrien veure en perill d'extinció si la temperatura global de la Terra supera els 1,5-2,5 ºC. Els diferents ecosistemes podrien veure greument afectats en la seva estructura i funcionament per les conseqüències del canvi climàtic, havent d'adaptar a condicions contràries al seu hàbitat normal.

6. Efectes sobre l'agricultura i el sector forestal
Els cultius situats en les zones baixes poden perdre la majoria de la seva productivitat fent que augmenti el risc de fam de les persones que sobreviuen gràcies a aquestes terres.
L'increment en el nombre d'incendis farà que les zones forestals, grans embornals de carboni, desapareguin i deixin d'exercir aquesta activitat, importantíssima per reduir els impactes del canvi climàtic.

7. Impactes sobre la salut humana
En funció de la localització i de la capacitat d'adaptació de les regions, les conseqüències que el canvi climàtic pugui tenir sobre la salut humana poden ser molt negatives.
El nombre de persones en situació de malnutrició augmentarà, així com el de morts i malalts, a causa de les onades de calor, inundacions, tempestes, incendis o sequeres.

SOLUCIONS QUE POT FER LA NOSTRA SOCVIEDAD....

L’estalvi energètic és una de les coses que podem fer a nivell personal. Evitar la desforestació massiva, disminuir l’emissió de metà i de vapor d’aigua, reduir el consum… S’ha de seguir avançant en l’estudi del canvi climàtic i difondre els resultats a la població. Aconseguir la participació de la ciutadania en la recerca d’una solució conjunta és important.Resultado de imagen para CANVI CLIMATIC   Pablo Barea Jimenez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada